Според Стандартния модел на физиката съществуват четирите сили на природата –

...
Според Стандартния модел на физиката съществуват четирите сили на природата –
Коментари Харесай

Откриха още доказателства за съществуването на пета сила на природата

Според Стандартния модел на физиката съществуват четирите сили на природата – гравитация, електромагнетизъм, както и двете нуклеарни сили – слаба и мощна. Сега откривателите откриха особеност, която дава още доказателства за съществуването на пета мощ на природата.

През 2016 година екип от маджарски физици публикува интересно проучване, отдадено на радиоактивното раздробяване (процесът, при който нестабилните атоми губят сила поради радиацията) на нестабилния изотоп берилий-8.. Откритията намекнаха за съществуването на неоткрита до момента парченце, която учените нарекоха X17. Частицата не бе засечена директно, само че откривателите видяха нарастване на двойките електрони и позитрони, което значи, че най-вероятно незнайна парченце придвижва силата от ядрото и се разпада в двойките. Въпросната парченце " притежател " е бозон – т.е. характеризира се с вътрешно придвижване (подобно на фотоните и Хигс бозона), няма електрически заряд и тежи почти 17 мегаелектронволта (или 33 пъти повече от електрона).

Днес същият екип откри нови доказателства за съществуването на X17 при друго раздробяване – този път на хелий. Откритията са оповестени в ArXiv. Учените са изследвали разлагането на хелиев атом във възбудено положение. Екипът още веднъж се натъква на нарастване в двойките електони и позитрони, което посочва съществуването на незнайна парченце. Нейната маса е доста близка до онази, която са следили при берилий-8. Екипът твърди, че е убеден в резултатите си – шансът да бъркат е 1.6 на трилион.

Този нов бозон не би могъл да бъде една от известните частици, пренасящи взаимоотношенията на четирите фундаментални сили заради отличителната си маса и дребната си дълготрайност на живот (около 10 на минус 14 секунди).

Ако приемем, че всичко това е правилно и че не съществуват други неотчетени систематики, откритието е в действителност вълнуващо. Тази парченце X17 би следвало да си взаимодейства само с неутрони (в противен случай към този момент щеше да бъде засечена). А това е допустимо, единствено в случай че не си взаимодейства с една от четирите известни естествени сили – гравитация, електромагнетизъм, мощна нуклеарна мощ (която поддържа атомите заедно) и слаба нуклеарна мощ, виновна за някои радиоактивни разпадания.

Тази хипотетична пета мощ би могла да бъде значим детайл от по-големия „ пъзел “ на физиката. Тъмната материя и тъмната сила са субстанциите, които се срещат в най-изобилни количества във Вселената. Все още обаче не съумяваме да ги изучим пробно. Ако тази мощ е същинска, тя ще разкрие нови хоризонти във връзка с физиката на обикновените частици.

Екипът чака с неспокойствие резултатите от няколко други лаборатории, които би трябвало да потвърдят или отхвърлят съществуването на частицата. В момента протичат няколко опита, в това число в ЦЕРН и Positron Annihilation into Dark Matter Experiment в Италия. През идните няколко години би трябвало да знаем сигурно дали X17 съществува или не.

Източник: New Scientist

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР